Home PageΒιβλιοθήκη

Βιβλιοθήκη

Η  Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης, διαθέτει περίπου 18.000 τόμους βιβλίων,  μεγάλο μέρος της συλλογής προέρχεται από δωρεές και από αγορές οι οποίες ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 1000 τόμους ετησίως.

Η ταξινόμηση και αναζήτηση του υλικού γίνεται σύμφωνα με το δεκαδικό σύστημα Dewey, ενώ για την εισαγωγή υλικού σε Η/Υ, χρησιμοποιείται το σύστημα αυτοματισμού Βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ 5.6 του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (Ε.Κ.Τ.)..

Η είσοδος στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης είναι ελεύθερη για οποιοδήποτε πολίτη και η πρόσβαση τόσο στα βιβλία όσο και στο αρχειακό υλικό είναι ελεύθερη σε όλους, Στο χώρο του αναγνωστηρίου υπάρχει ελεύθερο  δίκτυο wi-fi για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει δανειστικό τμήμα λογοτεχνικών βιβλίων για ενήλικες και ξεχωριστό δανειστικό τμήμα παιδικών βιβλίων Η μηχανοργάνωση και αναζήτηση των βιβλίων γίνεται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, Ο δανεισμός  επιτρέπεται  σε όλα τα βιβλία εκτός από τα πληροφοριακά, τις σειρές, τις εγκυκλοπαίδειες, τα λεξικά & τα λευκώματα.

Σε ειδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης υπάρχει μουσική συλλογή του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης που αποτελείται από παρτιτούρες μουσικών έργων και ψηφιακών δίσκων C.D από γνωστούς σύνθετες κλασσικής και σύγχρονης μουσικής, οι σπουδαστές του Ωδείου μπορούν να δανειστούν και να αξιοποιήσουν το υλικό Ο δανεισμός πραγματοποιείται μετά από έκδοση κάρτας μέλους, προσκομίζοντας δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο.

Στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες, που λειτουργούν στους οικισμούς του Δήμου Θέρμης και συγκεκριμένα στα Κέντρα Πολιτισμού Ν. Ρυσίου, Ν. Ραιδεστού και Ταγαράδων  οι τίτλοι βιβλίων ανανεώνονται συνεχώς  και παράλληλα οργανώνονται μέσω της Δημοτικής Βιβλιοθήκης πολιτιστικές δράσεις γύρω από το χώρο του βιβλίου, με σκοπό την προώθηση της Φιλαναγνωσίας και την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της έκφρασης μέσα από τη λογοτεχνία.

Τα τελευταία τρία χρόνια στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών προστέθηκε και η νεοσύστατη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βασιλικών που στεγάζεται  στο Κέντρο Πολιτισμού Βασιλικών . Με την δημιουργία  αυτής της νέας δομής   μπορέσαμε να δώσουμε στους κατοίκους την δυνατότητα να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και ταυτόχρονα με τις παράλληλες πολιτιστικές  εκδηλώσεις   που πραγματοποιεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Βασιλικών   καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο δημιουργικής έκφρασης και πολιτιστικής διερεύνησης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της δημοτικής  ενότητας Βασιλικών. Η συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βασιλικών παρουσιάζει αυξητική και ποιοτική ανάπτυξη και στο τέλος του 2016 θα ξεπεράσει τις 5.000 τόμους.

Σήμερα, το δίκτυο βιβλιοθηκών του Δήμου διαθέτει πάνω από 28000 τίτλους βιβλίων, που καλύπτουν το φάσμα όλων των επιστημών, καθώς και μεγάλο αριθμό έγκυρων περιοδικών, εφημερίδων, και οπτικοακουστικού υλικού.

Καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου η βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων γύρω από το βιβλίο, διαλέξεις από καταξιωμένους συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες με επίκεντρο το παιδί και το βιβλίο.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι ιδρυτικό  και ενεργό μέλος  της Πανελλήνιας Εκστρατείας Ανάγνωσης Καινοτομίας & Δημιουργικότητας  του Δικτύου  Δημόσιων Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης   και του Future Library.

Με την συμμετοχή της στο παραπάνω πρόγραμμα η Βιβλιοθήκη αποτελεί  τον  πυρήνα πολιτιστικών δράσεων  προς όφελος της  τοπικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα  είναι μεγάλα τα οφέλη των δημοτών από την εξοικονόμηση χρημάτων  λόγω της μεγάλης δωρεάς σε τίτλους βιβλίων και  τεχνολογικού εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό  της  ποιοτικής παροχής υπηρεσιών στους δημότες μας.

Από τα τέλη του 2015 η Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Θέρμης είναι ο πυρήνας ενημέρωσης και υλοποίησης  στη Β. Ελλάδα του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό WWF Ελλάς    και τις κατά τόπου σχολικές μονάδες.

Τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Βιβλιοθήκη  Θέρμης σε συνεργασία με ομάδες  των τοπικών κοινωνιών δημιούργησαν Λέσχες Ανάγνωσης  με σκοπό την την ανάπτυξη και ενίσχυση της φιλαναγνωσίας  των πολιτών μέσα από δράσεις γύρω από το βιβλίο  , την ανάλυση και ερμηνεία του λόγου και τέλος  την ανάπτυξη της λογοτεχνικής κρίσης των μελών τους..

Αυτό το διάστημα δραστηριοποιούνται ενεργά  (5) Λέσχες Ανάγνωσης:

-Λέσχη Ανάγνωσης   Θέρμης «Βιβλιοπτήσεις»,

-Λέσχη Ανάγνωσης   Θέρμης «Διδώ Σωτηρίου»

-Λέσχη Ανάγνωσης   Ταγαράδων  «Λογοτεχνικές Αναζητήσεις»

-Λέσχη  Ανάγνωσης Ν.Ραιδεστού «Ροδόστο»

– Αγλλόφωνη Παιδική Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης.

Στόχοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι η ανάπτυξη των υπαρχόντων συλλογών και η δημιουργία  ενός νέου πυρήνα στο Κέντρο Πολιτισμού Τριλόφου συμβάλλοντας μ’ αυτό τον τρόπο στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Ακόμη στα μελλοντικά μας σχέδια είναι η προμήθεια ενός νέου προηγμένου συστήματος  αυτοματοποίησης της συλλογής ,συγκεκριμένα το λογισμικό ΚΟΗΑ που θα συμβάλει στην ενοποίηση του Δικτύου των Δημοτικών Βιβλιοθηκών και στην παροχή ακόμη καλύτερων υπηρεσιών εξ αποστάσεως στους πολίτες.