Home Page › ΝΕΑ › Συναυλία Ορχήστρας Σαξοφώνων
Μαρ 17
Συναυλία Ορχήστρας Σαξοφώνων
Συναυλία Ορχήστρας Σαξοφώνων Δημοτικού Ωδείου Θέρμης “Ku Klux Sax”
Το Κέντρο Πολιτισμού Τριλόφου σας προσκαλεί σε μια μοναδική συναυλία της Ορχήστρας Σαξοφώνων του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης “Ku Klux Sax” το Σάββατο 17 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο του Λυκείου Τριλόφου | ώρα έναρξης 18:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους φίλους της καλής μουσικής.
KU KLUX SAX Ο όρος “Ku Klux” προέρχεται από την ελληνική λέξη “κύκλος”. Οι Ku Klux Sax συσπειρώθηκαν στις αρχές του 2008. Απαρτίζουν μια ανοιχτή κοινότητα περίπου 20-30 νεαρών – κυρίως από άποψη νοοτροπίας και ψυχισμού – εθελοντών με κοινό τους ενδιαφέρον την αγάπη τους για το Σαξόφωνο. Ως ορχήστρα σαξοφώνων έχουν να επιδείξουν μια αξιόλογη δυναμική παρουσία στα μουσικά δρώμενα της Ελλάδος και του εξωτερικού. Έλαβαν μέρος στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ του Δήμου Θεσσαλονίκης και συμμετείχαν στις συναυλίες των:
Charles Lloyd (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) και Club Des Belugas (Αριστοτέλειο). Επίσης έλαβαν μέρος στον εορτασμό για την επέτειο των 50 χρόνων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στα Θέρμης Δρώμενα, την 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και σε συναυλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Οι δοκιμές των Ku Klux Sax είναι ταυτόχρονα και συναυλίες, αυθόρμητες διαδικασίες δημιουργίας, ψυχαγωγίας και αλληλεπίδρασης. Οι Ku Klux Sax δεν φορούν κουκούλες, απλά αγαπούν να μοιράζονται και να απολαμβάνουν τη μουσική.
Δημιουργός και Συντονιστής της ορχήστρας : Θεόφιλος Σωτηριάδης
Είσοδος Ελεύθερη
Για περισσότερες πληροφορίες: Υπεύθυνος Κ.Π. Τριλόφου: Κώστας Φυσέκης Κέντρο Πολιτισμού Τριλόφου: 23923 30200
Θεόφιλος Σωτηριάδης Ο Θεόφιλος Σωτηριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην μουσική μυήθηκε σε νεαρή ηλικία σπουδάζοντας αρχικά κλασική κιθάρα (υπό την καθοδήγηση του κ. Σταύρου Σουργκούνη), ενώ στη συνέχεια «περιπλανήθηκε» ως ροκ μπασίστας σε διάφορα ερασιτεχνικά σύνολα της πόλης του. Ωστόσο το σαξόφωνο έμελε να αποτελέσει το κέντρο των μουσικών σπουδών και επαγγελματικών του ενδιαφερόντων. Αποφοίτησε ως διπλωματούχος (με άριστα παμψηφεί) από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη κ. Βασίλη Βραδέλη) και κατόπιν, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) από την École Nationale de Musique de Créteil στο Παρίσι (τάξη Georges Porte, πρώτο βραβείο και ειδική μνεία για την ερμηνεία έργου σύγχρονης μουσικής). Επίσης, απέσπασε βραβεία στους ευρωπαϊκούς μουσικούς διαγωνισμούς Picardie και Leopold Bellan. Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε Ευρώπη, Αμερική συμπεριλαμβανομένων επίσημων συμμετοχών σε διεθνή φεστιβάλ όπως:
LSU International Mini Festival of Art (ΗΠΑ), BGSU 27th New Music Festival (ΗΠΑ), XIX Festival Forfest Czech Republic (Τσεχία), ΕlectroMediaWorks 2008 (Αθήνα) και XIII & XIV World Saxophone Congress (Μινεάπολις-ΗΠΑ, Λουμπλιάνα-Σλοβενία). Επίσης, έχει συμπράξει ως σολίστ με το διάσημο γαλλικό σύνολο Quintette de Saxophones de Paris, τη Louisiana Sinfonietta (ΗΠΑ), την Neuchâtel Chamber Orchestra (Ελβετία) και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους προς τιμή του, τα οποία ο ίδιος παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις (πάνω από τριάντα). Καρποί του ενδιαφέροντός του για τη σύγχρονη ελληνική μουσική είναι η κυκλοφορία των δύο πρόσφατων ψηφιακών δίσκων «Recollections» και «Theofilos & friends. Music for saxophone by Dinos Constantinides» καθώς επίσης και η καταλογοποίηση όλων των έργων για σαξόφωνο της λόγιας ελληνικής μουσικής.
Έχει επίσης ηχογραφήσει έργα ανερχόμενων αμερικανών συνθετών στις εταιρείες Νewtertian Recordings και Magni Publications. Είναι δημιουργός πολλών δραστήριων συνόλων: «Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων», «το Κιθαρόφωνο του Αδόλφου Σαξ» (σαξόφωνο-κιθάρα), «Αιγέας Ντούο» (σαξόφωνο-πιάνο), ενώ μαζί με την χορεύτρια Αριάδνη Μίκου προωθούν πρεμιέρες έργων για σαξόφωνο και χορό. Ο Θεόφιλος Σωτηριάδης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Σαξοφώνου Ελλάδας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Σαξοφώνου. Η πολυετής διδακτική του εμπειρία και το πάθος του για τη διδασκαλία (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο, Δημοτικό Ωδείο Θέρμης, Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια Βερτίσκου, Βrache International Music Days) συνέβαλε αποφασιστικά στη διάδοση και ανάπτυξη του σαξοφώνου στην Ελλάδα.
Η εμμονή του στην κοινωνική και εκπαιδευτική διάσταση της μουσικής αντικατοπτρίζεται στην στενή και μακρόχρονη συνεργασία του με την έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη δημιουργία της νεανικής ορχήστρα σαξοφώνων «Ku Klux Sax». Το ακαδημαϊκό έτος 2006 -2007 δίδαξε στο Bowling Green State University (Η.Π.Α) και παράλληλα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο σαξόφωνο στο ομώνυμο πανεπιστήμιο (τάξη κ. John Sampen).