Home PageΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΕΤΑΡΤΕΣ

Απρ 19

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΕΤΑΡΤΕΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΜΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΕΤΑΡΤΕΣ  2016

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 | ώρα 20.30

duetto Aria

Εισιτήρια 8 & 5 Ευρώ

Αλέξης Μιχαηλίδης       | κλαρινέτο , μπάσο κλαρινέτο

Δημήτρης Λεοντζάκος     | κλαρινέτο , μπάσο κλαρινέτο

Αγγέλικα Παπανικολάου   | πιάνο

Πελαγία Τσοπουζίδου     | ποντιακή λύρα

 

Το νεοεμφανιζόμενο duetto Aria ορίζει το στίγμα του εντός του χώρου της σύγχρονης μουσικής.  Τα μέλη του αντιλαμβάνονται την μουσική ως ερώτημα. Τον ήχο ως ύπαρξη πραγματική. Ακόμη πιο αμφίβολη και από τον χώρο της κοινής και χωριστής τους πορείας.

Aria σημαίνει αέρας. Μια ύπαρξη διάφανη όσο και η μουσική. Διαμπερής, ελαφριά και εκκρεμής όσο η άσκηση μιας σύγχρονης αισθητικής θα απαιτούσε.

 Αγγέλικα Παπανικολάου

H Αγγέλικα Παπανικολάου γεννήθηκε στο Ανόβερο της Γερμανίας και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Αποφοίτησε από το «Ηπειρωτικό Ωδείο» Ιωαννίνων με πτυχίο πιάνου άριστα παμψηφεί και από το «Ορφείο» Ωδείο Αθηνών με δίπλωμα άριστα παμψηφεί, χρυσό μετάλλιο και Α΄ Βραβείο. Πραγματοποίησε ανώτατες σπουδές πιάνου, θεωρητικών, συστημάτων βασικής μουσικής εκπαίδευσης και προπαιδείας, βιόλας, μουσικής δωματίου, συνοδείας Lied, καθώς και διεύθυνσης συνόλων, στη Ηοchschule für Musik und Theater Hannover, με τους Κonrad Meister, Gudrun Schröffel, Vladimir Krajnev, και συνέχισε τις σπουδές της στην Μουσική Ακαδημία της Καρλσρούης, όπου εισήχθη με την ανώτατη προβλεπόμενη βαθμολογία, στις τάξεις των Günter Reinhold, Michael Uhde, Peter – Michael Riehm και Ulrich Michels αποφοιτώντας με άριστα παμψηφεί. Απο το μεταπτυχιακό σολιστικό τμήμα αποφοίτησε με  δίπλωμα, άριστα παμψηφεί και διάκριση. Παρακολούθησε μαθήματα και έλαβε μέρος σε διεθνή σεμινάρια και Master Classes για πιάνο solo, μουσική δωματίου και ειδικά σεμινάρια τεχνικής και παιδαγωγικών στην Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα

Έχει βραβευτεί με το Chopin Medallie  στο φεστιβάλ Chopin του Düsseldorf.

Στο 3ο Διεθνές Seminar πιάνου στo Wrozlaw της Πολωνίας συμμετείχε στην εκτέλεση έργων που μετέδωσε η πολωνική ραδιοφωνία. Πλήθος συναυλιών, πλαισιώνουν το ενεργητικό της, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αρκετές από τις οποίες έχουν μεταδοθεί και από την ελληνική ραδιοφωνία. Από το 1997 ερμηνεύει κυρίως σύγχρονη μουσική, έργων ξένων και Ελλήνων συνθετών, κυρίως σε πρώτες εκτελέσεις.

Έχει λάβει μέρος στην ηχογράφηση του συλλεκτικού CD «Σολίστες του αύριο» με έργα του αργεντινού συνθέτη, Alberto Ginastera. Eίναι μέλος της γερμανικής Ε.Ρ.Τ.Α, (Εuropean Piano and Teachers Association) από το 1997, και του συλλόγου συνδέσμου μουσικών του Baden Württemberg (T.K.V), με ενεργό συμμετοχή και εμφανίσεις. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την Kammerorchester Munster, Hochschulorchester Hannover, Kleines Symphonieorchester Harz, Theaterorchester Braunscheweig, Goslar Orchester. Εχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης συνθέτες όπως Arvo Pärt, Tierry Huillet και Mauricio Kagel. Συμπράττει συχνά και συνεργάζεται με τον D.T.K.V (γερμανικός σύνδεσμος μουσουργών). Ως παιδαγωγός διακρίθηκε αρκετές φορές για τις διδακτικές της ικανότητες (Badishes Konservatorium, Assistentin του καθηγητή πιάνου Günter Reinhold στην Ακαδημία της Καρλσρούης, καθώς επίσης και σε ειδικά σεμινάρια τεχνοτροπίας πιανιστικού ρεπερτορίου σε έργα σύγχρονης μουσικής).

Παράλληλα με την διδασκαλική της δραστηριότητα στο πιάνο, δημιουργεί και εφαρμόζει ιδιαίτερες και πρωτότυπες μεθόδους για τη διδασκαλία στη μουσική προπαιδεία και τη μουσική δωματίου. Το βιβλίο της με τίτλο «Το παραμύθι της οδού Πενταγράμμου», εκδόσεις “Panas Music”, αποτελεί μέρος αυτών των μεθόδων.

Αρθρογραφεί επίσης σε ελληνικά και ξένα μουσικά περιοδικά και εφημερίδες όπως Πολύτονο, Con Brio, Neue Musikzeitung. ‘Ίδρυσε και καθιέρωσε στην Ελλάδα το «Μουσικό ΝηπιαγωΔείο» (ομαδικά μαθήματα πιάνου, ρυθμολογίας, μουσικοκινητικής, για παιδιά ηλικίας 3,5 έως 10 ετών).

Είναι υποψήφια διδάκτωρ στον τομέα Μουσικής και θεάτρου στη Ludwig – Maximilians – Universität του Μονάχου. Είναι επίσης κάτοχος του διπλώματος της γερμανικής φιλολογίας.

Διδάσκει πιάνο, μουσικoαισθητική ρυθμολογία, κινησιογραφία και μουσικοπαιδαγωγικά, τεχνοτροπίες σύγχρονου ρεπερτορίου για πιάνο και μουσικά σύνολα, γράφει κείμενα για παιδικό μουσικό θέατρο, καθώς και θεατρικά κείμενα.

Είναι ιδρυτικό μέλος του “TerraEnsembleTrio” και του “Duo – ErgOn – a – TastOn” .

Ιδιαίτερη θέση τόσο στο παιδαγωγικό – εκπαιδευτικό της έργο όσο και στο καλλιτεχνικό κατέχουν οι συνεργασίες της με συνθέτες απ’ όλο τον κόσμο και οι παρουσιάσεις έργων τους στην Ελλάδα. Το ίδιο σημαντικές είναι και οι παρουσιάσεις έργων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών.

Συνθέτες έχουν γράψει και της έχουν αφιερώσει έργα τους.

Αλέξης Μιχαηλίδης

Σπούδασε κλαρινέτο στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του Κοσμά Παπαδόπουλου. Με υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ και το Nuffic συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatoire Royal de Musique de Mons (Βέλγιο) με τον Ronald Van Spaendonck και στο Conservatorium Maastricht (Ολλανδία) με τον Leo Van Tol. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ειδικεύτηκε στο μπάσο κλαρινέτο παρακολουθώντας μαθήματα με τους Harry Sparnaay Henri Bok και Jean-Marc Volta. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα με τους Petko Radev, Aurelian Popa,   Bela Kovacs, Florent Heau, Armand Angster, Ralph Manno  και τους Ensemble Modern of Frankfurt.

Απέσπασε Γ΄βραβείο στο διαγωνισμό Jeunesses Musicales (Ρουμανία -1996) και Β΄βραβείο στο 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Γαλλικής Μουσικής (Βουλγαρία -1998).

Έχει δώσει ρεσιτάλ στα πλαίσια διεθνών φεστιβάλ όπως το Ohrid International Festival  και το Masters On Stage in Amsterdam.

Ως σολίστ  έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ερμηνεύοντας το κοντσερτίνο για κλαρινέτο και ορχήστρα “Rare Sugar” του Nigel Westlake, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.

Έχει συμπράξει με  ορχήστρες όπως  Sani International Festival Orchestra,   Walter Boeykens Clarinet Choir, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα των Χρωμάτων και την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.                                                                                                             Από το 2010 ως και το 2013 ήταν μέλος της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ.  Από το 2014 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Έχει ηχογραφήσει για την βουλγάρικη Ραδιοφωνία καθώς και για την Ablaze Records (Millenial Masters Vol.5).

Δημήτρης Λεοντζάκος

Γεννήθηκε στην Καβάλα. Ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα κλαρινέτου στη Θεσσαλονίκη με τον Κοσμά Παπαδόπουλο, με τον οποίο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Σύγχρονο Ωδείο (Δίπλωμα κλαρινέτου, άριστα παμψηφεί). Κλαρινέτο μελέτησε επίσης με τους Gerd Starke (Ακαδημία Μουσικής Μονάχου), Anton Hollich (Baden-Baden), Vincenzo Mariozzi (Santa Cecilia Music Academy, Ρώμη) και Richard Faria (Cornell University, New York). Ως ενεργό μέλος συμμετείχε σε Masterclasses με τους Charles Neidic, Aurelian Popa, Walter Boeykens, Michel Letiec και Petko Radef.

Είναι μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και έχει επίσης συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης και Σερρών. Ως μόνιμο μέλος εργάζεται με το σύνολο μουσικής δωματίου Idee Fixe ensemble και Nexus Trio με κύριο προσανατολισμό στη μουσική του 20ού αιώνα, τους “Terra Incognita” (Jazz, Experimental), ενώ στο παρελθόν υπήρξε μέλος των συνόλων “ΟΜΑδΑ 3”, “Σεξτέτου Πνευστών Θεσσαλονίκης” και του “Ύψιλον ensemble”.