Home PageΝΕΑΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ

Νοέ 20

ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ

Η Θεατρική Ομάδα Τριλόφου, μετά την καλοκαιρινή της επιτυχία, επαναλαμβάνει το έργο η «Γυναικοκρατία» του Δ. Βυζάντιου στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης.

Θεατρική Ομάδα Τριλόφου Δ. Βυζάντιου «ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ» ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Δημοτικό Θέατρο Θέρμης, Καραολή- Δημητρίου & Καπετάν Χάψα Ώρα έναρξης 21.00

Το έργο

Γραμμένο γύρω στα 1840 από τον Δημήτριο Βυζάντιο, συγγραφέα της «Βαβυλωνίας», που σατιρίζει το πρώτο δειλό ξεσήκωμα των γυναικών, τα ήθη της εποχής και φυσικά τα γλωσσικά ιδιώματα της νεοσύστατης Ελλάδας.

Ιστορικά στοιχεία :
1841: Τη χρονιά που γράφεται το έργο στην Ελλάδα επικρατεί η απόλυτη μοναρχία με βασιλιά τον Όθωνα και τη σύζυγό του Αμαλία. Είναι η περίοδος της μισητής για τον Ελληνικό Λαό, Βαυαροκρατίας. Η Ελλάδα, ταλαιπωρημένη από τόσους χρόνους σκλαβιάς και έχοντας δώσει νικηφόρα τον απελευθερωτικό της Αγώνα με την Επανάσταση του 1821, αριθμεί 651.233 κατοίκους. Το πρώτο ελεύθερο ελληνικό κράτος περιλαμβάνει την Πελοπόννησο, τη Ρούμελη, την Εύβοια και τα γύρω νησιά. Ο Δ. Βυζάντιος, μέσα στο γενικό πνεύμα της αντίδρασης εναντίον των ξένων στην κωμωδία του στηλιτεύει το νεοπλουτισμό, τον άκριτο μιμητισμό των ευρωπαϊκών ηθών, την εγκατάλειψη πατροπαράδοτων ηθικών αξιών.

Δημήτριος Βυζάντιος (Κωνσταντινούπολη 1790- Πάτρα 1853)
Καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του κωμωδιογράφου και αγιογράφου Δημητρίου Κ. Χατζή-Ασλάνη. Στη διάρκεια του Αγώνα του 1821 υπηρέτησε σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες, προπάντων όμως έγινε γνωστός ως κωμωδιογράφος και αγιογράφος (κυρίως στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ανδρέα Πατρών). Ως κωμωδιογράφος είναι γνωστός από το έργο “Βαβυλωνία” κωμωδία σε 4 πράξεις. Η κωμωδία αυτή είναι εμπνευσμένη από την αναγγελία της είδησης για τη συντριβή του αιγυπτιακού στόλου στο Ναβαρίνο το 1827, σατιρίζει τη σύγχυση από τις πολλές τοπικές διαλέκτους και είναι η πρώτη ελληνική κωμωδία που γράφτηκε και παρουσιάστηκε στη σκηνή μετά την απελευθέρωση. Το έργο, αν και χαρακτηρίζεται πρωτόγονο, έχει θεατρικά προσόντα και γι΄ αυτό άντεξε στο χρόνο. Άλλα έργα του είναι “Ο Σινάνης” (1838), “Η γυναικοκρατία” (1841) και “Ο κόλαξ” (1856).

Συμμετέχουν (κατά αλφαβητική σειρά):
Αμπατζή Δέσποινα| Φανώ
Καρυπίδου Μαρία| Μυρσίνη
Καρλάκη Μαρία| Αντζουλής
Κυρλίδης Μπάμπης| Μαζέτος
Παπακωνσταντίνου Κατερίνα| Χρύσω, γραμματικίνα
Σεκέρογλου Νίκος| Δάσκαλος
Τζιβάνογλου Κούλα| Παρέσσα, Ζαμπακιά
Χατζηγιαννάκη Κατερίνα| Μάρω

Σκηνοθεσία, διασκευή, μουσική επιμέλεια| Ματίνα Τσιβιτσιάρη

Είσοδος 5 Ευρώ.
Η είσοδος για τους ανέργους είναι ελεύθερη με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Κέντρο Πολιτισμού Τριλόφου : 23920 64360